Mikrokalorimetr
Co jsou mikrokalorimetry?
Mikrokalorimetry jsou extrémně citlivé kalorimetry schopné detekce velmi malého tepla (> 4J). Mikrokalorimetry MicroCal jsou používány ke studiu termodynamiky biologických systémů, především pak interakcí mezi (bio)molekulami – izotermální titrační mikrokalorimetr – a změn v konformacích (3D struktuře molekul), jako je denaturace bílkovin – diferenční skenovací mikrokalorimetr. Mezi nejčastěji studované interakce patří protein-protein, protein-DNA, protein-ligand, enzym-substrát, enzym-inhibitor, protein-lipid atd. Mikrokalorimetry MicroCal se používají v široké škále aplikací od základního výzkumu až po sledování interakce vyvíjených léčiv, bioterapeutik a vakcín a potenciální zákazníci jsou farmaceutické, biotechnologické, akademické a vládní výzkumné instituce po celém světě.
Princip a výsledky mikrokalorimetrů
I přes to, že se jedná o pokročilé biochemické a biofyzikální nástroje, technika jako taková je velice jednoduchá a nevyžaduje použití značení ani ukotvení na čip. Základním principem metody je pozorování změny volné (Gibbsovy) energie při přechodu mezi počátečním a konečným konformačním stavem. Kalorimetrie měří tuto změnu energie formou změny tepla a hodnoty se odečítají v Joulech či mikrokaloriích za sekundu. Zařízení obsahuje dvě stále vyvažované cely – referenční a měřící. Tok tepla mezi nimi je zaznamenáván a z vyhodnocení těchto dat lze vyhodnotit následující vlastnosti:
- disociační konstantu (Kd),
- vazebný mechanismus,
- reakční stechiometrii,
- entalpii, entropii a tepelné kapacity (ΔH, ΔS, Δcp),
- kinetické parametry enzymatických reakcí.
Výhody mikrokalorimetrů MicroCal
- cely z inertního materiálu Hastelloy (nereaguje s -SH skupinami jako zlato),
- analýza v kapalném stavu bez potřeby značení či ukotvení molekul,
- možnost získat termodynamické i kinetické parametry reakce z jediného experimentu,
- dostupnost automatizace měření,
- velmi přehledný a názorný SW,
- jedná se o zlatý standard pro biofyzikální charakterizaci molekul,
- kvantitativní, levná a univerzální metoda,
- přináší časovou, materiální i finanční úsporu.